lördag 8 januari 2011

Vintergnissel

Vinter och kallt. Och i vanlig ordning drar debatten om höga elpriser igång. Hade det inte varit för att det slår väldigt hårt mot många människor så hade det varit riktigt lustigt. Hur kan regering, elproducenter och elbolag år efter år försvara vår fria elmarknad. Det är riktigt patetiskt.
Miljörörelsen skriker i bakgrunden att vi måste sänka elkonsumtionen och vill höja priserna eftersom det är det enda sätt de kan komma på. Idèfattigt minst sagt. Den gröna elens förespråkare har också missat detaljen att det finns inget sätt för en konsument att veta var elen kommer ifrån. Vind, vatten, kärnkraft eller kol?
Hela elmarknaden är sjuk. Verkar inte finnas någon som helst kontroll av tillgång och efterfrågan. Prissättningen är beroende av spekulationer precis som aktiemarknaden och där har vi ju gång efter annan fått bekräftat att det finns ingen logik eller planering. Men eftersom vi är beroende av el på ett mer direkt sätt så borde det finnas möjligheter att sätta stopp direkt när priserna rusar. Det är ingen öppen elmarknad vi har. Det är bara elbolagen som kan härja runt med prissättningen.
Det hela blir ännu mer idiotiskt när man betänker att Barsebäck stängdes. Detta eftersom vi skulle avveckla kärnkraften. Det fanns ju gott om el ändå i Norrland och kärnkraften är så farlig. Nu visar det sig, till allas förvåning (?) att vattenkraften inte räcker till. Dessutom måste nu skåningarna betala mer för elen eftersom den skall transporteras så långt.
Ja vad skall man säga....
Se till att få igång en vettig debatt. Vi måste få ordning på tillgång och efterfrågan!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8380701.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar