måndag 17 januari 2011

Monkeybusiness

Tänk att vi är så utseendefixerade. Jag trodde vi lämnat apstadiet för länge sedan men så tydligen inte fallet. Nu har någon forskare kommit fram till att snygga människor har högre IQ än fula. Att dagstidningarna överhuvudtaget tar upp detta är för mig ofattbart. Att denna forskare har fått anslag är ännu med ofattbart.

Vad är snyggt och vad är fult?
Det ligger helt i betraktarens öga. Våra kära konsumentupplysare inom modebranschen försöker få oss att tilltalas av ett ideal och de hejas på av dagstidningarna. "Du måste se ut si och du måste vara klädd så annars...". Ja vadå annars?

Att använda IQ som mått på intelligens övergavs för många år sedan. Detta efter att japanska studenter jämförts med amerikanska och det visade sig att de japanska studenterna låg en bra bit över de amerikanska. En slutledning att dra blir då att snygga japaner måste ha väldigt högt IQ. Är detta forskning?

Det pratas om mobbning i skolan men vad är det som kastas på oss dagligen? Det är Kissi's och Blondinbellor till höger och vänster, stiltips och annan skit. Precis som det var, och är, för många i skolan så utser sig några herrar och damer till allvetare och översittare som vet hur man "skall vara" för att vara "inne".
För att lyckas med detta måste det finnas en grupp att trycka ned. I annat fall försvinner poängen.

Hur fungerar det för kvinnor med burka? Man vet ju inte om de är snygga eller ej.
Om en så kallat snygg man råkar ut för en olycka och blir sargad i ansiktet blir han korkad då också?

Det är oerhört sällan som tidningarna skriver om någon som är duktig i matematik eller engelska. Eller om riktiga forskningsresultat. Är det för att reportrarna är för dumma för att förstå vad forskarna kommit fram till?
Jämför antalet sidor i en dagstidning som handlar om mode eller kändisar med sidor som handlar om utveckling och framåtskridande.
Tidningarna var en gång viktiga för folkets fortbildning men är numera till största delen fördummande.
Sorgligt men sant.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article8420371.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar