tisdag 18 januari 2011

Galet?

Så är det gala dags igen!
 Året som gått skall summeras, priser och röda mattor skall delas och rullas ut.
Det är fascinerande att dessa galor, år efter år, samlar stora tittarskaror och blir omskrivna i tidningarna som stora världshändelser. Vad är det som är intressant?

 Ta alla dessa filmgalor med Emmys, Oscars, skalbaggar, björnar och palmer. Det är ju prisutdelning för prisutdelningens egen skull. Ett simpelt marknadsjippo förklätt i dyra kläder. Men kejsaren är faktiskt naken.
Det är samma människor som står bakom en film som utser vinnarna. Det är varken en tävling eller en prestation som uppmärksammas. Det är marknadsföringen.

 Samma princip gäller för de flesta idrottspriser. Ta exempelvis journalistpriserna. Det kommer aldrig att gå till någon som ber journalisterna att dra åt skogen, oavsett vilken idrottslig prestation han/hon har utfört.

 Sedan kan man fråga sig varför det är guldmedaljörer och elitskiktet som får pris.
Jag är övertygad om att det finns massor av idrottsmän och -kvinnor som aldrig uppmärksammas av press och TV men som utför fantastiska prestationer ändå. De vinner kanske aldrig någon tävling men med de förutsättningar de har så kan prestationen vara betydligt större än om Zlatan haft ett bra år igen.

Det är skönt att det finns människor som Ricky Gervais!
Åtminstone en som kan plocka ner det hela till en någorlunda rimlig nivå. Att han sedan dessutom gör det på ett roligt sätt gör ju bara saken bättre.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article8426275.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article8420331.ab
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article8621640.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar