måndag 24 januari 2011

FEl

Man kan inte annat än beundra Maud Olofsson och hennes kompisar i elmaffian.
Hur mycket skit som än slängs på dem så reser de sig, borstar av sig och sprayar sig med ny parfym.
När man läser alla inlägg om elpris och elbolag så kan man väl lugnt säga att folk i gemen är upprörda. En del personers inlägg är fortfarande sansade men de flesta verkar fullständigt vansinniga. Varför kan inte Maud och grabbarna gå ut och förklara för oss vanliga dödliga varför elproset måste vara så högt? För ärligt talat så förstår jag det inte.
Om det skall vara någon sorts EU-anpassning så måste man i rimlighetens namn ta hänsyn till att Sverige ligger på betydligt kallare breddgrader än Italien. Uppvärmningskostnaden blir därefter.
För industrins del så skall det inte spela någon roll var den är belägen men att företag måste hålla stängt för att elpriset är för högt är sinnesslött. Höj priset ännu mer så kan vi alla gå hem. Känns det som ett bra alternativ?
Nej, det är dags att sluta skylla på än den ena än den andra. Alla producenter måste, tillsammans med regeringen, se till att få ordning på tarifferna. Till och med den mest inbitne fanatikern i elbranschen måste inse att det är ett sjukt system. De som producerar el kan inte vara desamma som köper upp elen för att sälja vidare. Att kalla detta en fri marknad är förljuget och lurar ingen längre. En marknad måste regleras av konkurrens mellan bolagen. Finns inte konkurrensen så finns inte marknaden heller.
Ledningsnätet är ju definitivt inte konkurrensutsatt. Det är ett bolag som äger ledningarna och de kan sätta vilket pris de vill. Är detta en fri marknad? Det är löjligt rent ut sagt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8456016.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar