onsdag 5 januari 2011

Bakslag

 Funderade på hur man skall kunna planera sitt liv och sin ekonomi i ett samhälle där förutsättningarna hela tiden ändras.
 Politikerna och tjänstemännen ändrar på spelreglerna och det är i sig ok eftersom de måste anpassa politiken efter samhällsutvecklingen. Men problemet är retroaktiviteten. En medveten förändring skall, i mitt tycke, gälla från dag ett. Om en inriktning eller ett incitament ändras och det påverkar beslut som fattats av tredje part baserade på vid en tidigare tidpunkt gällande spelregler hur skall då denna part kunna fatta långsiktiga beslut?
 Ta räntepolitiken till exempel. Räntan skall höjas för att dämpa prisutvecklingen på fastigheter. Det är vettigt att försöka dämpa den utvecklingen men en räntehöjning påverkar ju de som redan har genomfört sitt husköp. Priset för deras hus är redan betalat och de sitter med sina lån oavsett hur mycket prisutvecklingen på nyförsäljning påverkas. De allra flesta köper ett hus för att bo där i många år. Det är ett fåtal som spekulerar med fastigheter. Rikta insatserna mot dem istället. Varför skall någon som köpte sitt hus för 20 år sedan och har för avsikt att bo där 20 år till behöva bevaka och spekulera i ränteutvecklingen som baseras på nyförsäljning? Visst, man kan binda räntorna men all bindningstid har ett slut och lånen skall skrivas om med jämna mellanrum. Med ett räntegap på 5-6% pratar vi om radikalt förändrade villkor.

 Ett annat exempel. För ett antal år sedan uppmuntrades det till att använda ved eller pellets till uppvärmning av privata bostäder. Pellets subventionerades för att man skulle byta oljeeldandet mot en förnybar energikälla. Många tog då bort sin oljebrännare och installerade pelletsbrännare istället. Det kostade rätt mycket pengar men om man tog hänsyn till skillnaden mellan olje- och pelletspris så skulle det betala sig på en 3-4 år. Plötsligt bestämde sig politikerna för att ta bort subventinerna på pellets och istället subventionera installationen av pelletsbrännare. I ett slag förlorade de som redan installerat sina brännare subventionen på bränslet och fick dessutom betala, via skatten, för att andra skulle installera det som de själva redan hade.Givetvis kan inte subventioner gälla för alltid, men att hålla på och trixa med dem för att styra långsiktiga investeringar är fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar