torsdag 3 februari 2011

Respekt

Många av dagens problem grundar sig på bristen på respekt. Respekt för andra människor, respekt för naturen och respekt för livet.
Alla medier kastar fram bilden av den lyckliga människan som är centrerad kring sig själv. Man skall förverkliga sig själv, ta hand om sig själv och se till sina egna intressen förts och främst.
Men var finns empatin och känslan för omgivningen?
Med ökad respekt för andra människors värde, deras kunskap och åsikter tror jag att mänskligheten skulle kunna utvecklas till något bra.
Respekt förväxlas ofta med rädsla. Allt från ungdomsgäng till diktatorer pratar om att de vill ha respekt. Men att vara rädd för någon är inte att visa respekt. Att visa respekt innebär att man ser och hör sina medmänniskor. Att man låter dem synas och komma till tals. Det innebär inte att man måste hålla med eller ens acceptera deras åsikter och synpunkter men de har åtminstone fått möjligheten att utveckla dem. Att blanda in våld i konceptet respekt är att be om att inte bli respekterad. Om någon lyssnar enbart av rädsla så är det meningslöst.
Andras åsikter må i mitt tycke vara idiotiska eller vidriga men det innebär inte att jag på något sätt har fått någon gudomlig rätt att med våld eller hot kväsa motparten. Och detta gäller i motsatt riktning också.
Lite mer förståelse och respekt mellan oss människor skulle inte skada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar