tisdag 2 augusti 2011

Scouting igen

Jag förmodar att det var min text "30 år försent" som Kutte Jönsson ansåg innehålla ett "sexistiskt utfall" i dagens SDS. Herr Jönsson tolkar saker som han vill men det hade varit intressant om han specificerade vad han menar. Jag har definitivt inte haft några "sexistiga" baktankar eller velat anspela på det heller. Jag ser det som att Kutte bara vill samla någon form av sympatipoäng och direkt tramsigt att skriva i tidningen om.

Hans texter innehåller en massa påståenden som han inte på något vis förklarar hur han kommit fram till. I mina ögon är det enbart hans egna funderingar som verkar vara baserade på ett medlemsskap för väldigt länge sedan.

Kutte Jönsson anser att det finns ett antal punkter i scoutrörelsen som inte är progressiva:
Kulten kring Baden-Powell
Skötsamhetsidealet
Den hierarkiska synen på ledarskap
Synen på naturen

Hur man än ser på saken så var det Baden-Powell som grundade scouting. Hur mycket kult det finns runt honom idag får nog Kutte definiera. De flesta av dagens scoutungdomar som jag pratar med vet att han grundade scouting men inte mycket mer. Ett mörkt förflutet behöver ju inte betyda att man inte kan göra något bra. Se på Ingvar Kamprad.
Jag vet inte hur Kutte ser på saken men själv anser jag att för att vara verkligt progressiv så behöver man veta lite om sin historia så att man inte upprepar samma misstag om och om igen.

Vad gäller skötsamhetsidealet så hade det varit bra om Kutte definierade vad han menar med detta. Är det på något vis fel att uppföra sig på ett vettigt sätt och att bry sig om sig själv och sin omgivning?
Visst, det kanske inte är progressivt eller bra i Kuttes ögon men för de allra flesta människor är det fullständigt normalt och väldigt progressivt att vilja leva i ett samhälle där människor, oberoende av etnicitet, religion osv, kan leva tillsammans.

Ledarskapet i scoutrörelsen syftar till att varje enskild medlem själv skall kunna ta ansvar för och leda sig själv och andra. Man får ha klart för sig att scouting bedrivs för, och av, barn och ungdomar. Visst finns det gamla stötar som jag men vi är i definitiv minoritet. Det är oerhört svårt för en 8-åring att ta ansvar för en grupp på 30 andra 8-åringar. Därför har scouterna kommit fram till att det behövs en vuxen som kan leda verksamheten. I företagsvärlden fungerar det likadant. En chef leder och fördelar arbetet och tar ansvar för verksamheten. En organisation kan vara platt eller djup. Scouting är i jämförelse med andra multinationella organisationer väldigt platt. Tillgängligheten är stor. Vilka progressiva tankar Kutte vill implementera säger han inte men jag tror att organisationsforskare hade varit väldigt intresserade.

Slutligen har vi Kuttes förvirrade syn på scouterna och naturen. "...intar en romantiserad och kolonial syn på det man säger sig skydda och vårda: naturen."
Detta är ett märkligt påstående som han gärna får utveckla. Scouterna säger sig inte skydda och vårda naturen, de gör det i praktiken. Återigen måste jag påminna om att scouterna är en organisation för barn och ungdomar. Ett strikt teoretiskt lärande fungerar inte för barn. De måste få använda sin fantasi och kreativitet. Därför kan man till exempel använda berättelser för att förklara.
Jag förmodar att Kutte någon gång varit ute på en runda med scouterna där han gått över broar som byggts med rep och slanor och därifrån fått åsikten att scouterna har en kolonial syn på naturen. Då har man missat själva poängen. Det är inte bron som är det viktiga. Det är processen som lett fram till konstruktionen. Samarbete och kreativitet. Bron visar enbart att man kan lösa problem som verkar oöverstigliga. Detta anser jag vara oerhört progressivt.

Kutte frågar sig om det finns civilisationskritik inbyggd i allt detta. Ja det kan man ju tycka. I Utopia behövs inga organisationer eller tankar överhuvudtaget. Där är allt perfekt. Tyvärr, eller rättare, som tur är, så lever vi inte i Utopia. Alltså är samhället inte perfekt och alltså behövs kritik. Scouterna visar i praktiskt tillvägagångssätt att det finns alternativ och andra sätt att lösa saker än de gängse metoder som används i samhället. Därmed inte sagt att scouterna inte vill leva i civilisationen. Kutte tycker detta är en maskulin tradition. Jag tror inte de tusentals tjejer som just nu är på läger på Rinkabyfältet håller med. Inte killarna heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar