torsdag 21 april 2011

Som du vill ha det

Allemansrätten är en unik och fantastisk tillgång som vi har i Sverige. Liknande sedvanerätt finns bara i ett fåtal länder i världen. Denna rätt är något som måste vårdas och skötas för att vi alla skall kunna ta del av den fantastiska natur vi har. Att kunna åka ut i skog och mark, plocka bär och svamp, sova en natt i tält och grilla en korv. Fantastiskt och underbart. En lisa för själen.
Därför gör det väldigt ont att se hur denna möjlighet till rekreation missbrukas och utnyttjas.
Jag har under många år varit mycket ute i skog och mark. Det är väldigt tydligt hur slitage och nedskräpning ökar. För mig är det makabert att någon kan göra sig besväret med att packa en väska och åka ut i skogen för att njuta för att sedan slänga en massa skräp där man går och står. Hur dum får man bli?
Vill de inte komma tillbaka igen? Eller vill de komma tillbaka till en mindre soptipp med sin picnic korg och sätta sig bland papper, burkar, flaskor och annat avfall?
Jag har full förståelse för att markägare blir förbannade och vill inskränka eller ta bort allemansrätten. Varför skall de behöva se sin skog fyllas av skit och behöva gå runt och plocka upp efter lata idioter?
Sedan har vi den kommersiella biten. Många företag utnyttjar allemansrätten. De anordnar resor och happenings där de använder någon annans tillgångar för att tjäna pengar. Utan att något går tillbaka till de som sköter om skogen. Det är bara att inse att det kommer inte att hålla i längden.
Det anordnas resor från andra länder till Sverige där naturupplevelser är centralt. Bussar lastas med passagerare, utrustning och mat och körs till Sverige. Vi bidrar med natur och städning. De spenderar inte en krona här och ger ingen ersättning till markägarna.
Min åsikt är att utnyttjande av allemansrätten för kommersiellt bruk skall kontrolleras bättre. Vill man använda någon annans tillgång för att tjäna pengar skall man också ersätta den som äger tillgången. Stat, kommun eller privata markägare skall ha ersättning för det arbete de lägger ned på naturen som vi i vår tur får använda.
Enskilda och icke kommersiella föreningar som scouter och friluftsfrämjande skall fortsatt få tillgång till naturen utan andra inskränkningar än de som redan finns i allemansrätten.
Och till alla som är ute i skogen: SE TILL ATT LÄMNA DEN SOM DU VILL HITTA DEN!
SDS, TA, Metro, Expressen, DN, svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar