måndag 18 april 2011

För varmt i smedjan?

Nu har Johan Norberg, före detta idépolitisk chef på tankesmedjan Timbro, tänkt till.
-Avskaffa semesterrätten enligt modell USA!
För mig är det fullständigt horribelt att man kan prata om rättigheter för anställda i samma andetag som man nämner USA. Ett land där chefen, i vilket ögonblick som helst, kan gå bort till den anställda och tala om att han har blivit uppsagd. Med omedelbar verkan. Och då pratar vi omedelbar á ta din rock och gå, NU.
Ingen uppsägningstid eller ersättning. När du går ut står du dessutom utan sjukförsäkring.
I ett sådant klimat tycker herr Norberg att semester är en förhandlingssak mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Vilken värld lever han i?
Myten om den goda arbetsgivaren har varit, är och kommer alltid att vara en myt. Som företagschef skall man se till att företaget tjänar så mycket som möjligt. Det säger sig självt att om man kan anställa någon till låg lön som aldrig vill vara ledig så är det bättre än någon som vill ha vettig lön och en ledighet som det faktiskt är bevisat att den behövs.
I vanlig ordning är det enbart specialister och "ryggdunkarklubben" som har någon som helst glädje av denna typen av förslag.
Inte nog med att han refererar till ett förkastligt system, han har dessutom fel vad gäller semesterlagen.
Det är möjligt att ta ut semester annan tid på året än under sommaren. Semesterlagen ger den anställda rätt till sommarsemester men det är inget absolut tvång att man tar sin semester då. Det kan man redan nu förhandla om.
Dessutom är semestern redan inräknad i lönen. Skulle semestern tas bort generellt så skulle alla löner skrivas upp. Som det är nu har man 25 dagar ledigt med betalning. Skulle man jobba dessa dagar skulle lönen vara vanlig månadslön under den perioden plus att semesterlönen skulle fördelas över hela året. Det blir en månadslön extra. Är alla arbetsgivare redo för detta? 
Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar