torsdag 14 april 2011

Dagens dumstrut

Nu är det dags att dra igång debatten om försäkringskassans vara eller inte vara. Det är så lätt att hugga och slå på någon som ligger och tyvärr är det en trend som stadigt ökar. Personalen på försäkringskassan gör nog vad den kan. Vissa kan mer och andra mindre. Problemet är att lagstiftning och regeringens direktiv allt som oftast gör arbetet omöjligt. De som drabbas av detta och hamnar i kläm lider alldeles säkert. Att inte ha någon som helst möjlighet att påverka eller uppskatta vilken inkomst man kommer att ha är oerhört påfrestande.
Så kommer då Stefan Fölster, chefekonom Svenskt Näringsliv och Robert Gidehag, vd Skattebetalarnas Förening med en klassisk lösning. De föreslår att var och en skall kunna välja sin egen försäkringsgivare. Då kan man som konsument straffa dålig service genom att byta bolag.
Det är nog det mest korkade jag läst på väldigt länge!
Hur många exempel behövs för att visa att denna metod inte fungerar. Visst, för en del är det suveränt. det vill säga för de som har resurserna, möjligheterna och kapitalet. Men det är ju inte de som behöver försäkringskassan.
Hur stor press tror herrarna att ensamstående trebarnsmamman fröken Persson i Bodaholm sätter på ett försäkringsbolag om hon hotar att byta bolag? De är bara glada att bli av med henne. Möjligheten att teckna en försäkring överhuvudtaget är väldigt liten. Det finns ju en stor risk att hon behöver använda den.
Vi kommer ganska snart att ha ett system med A-,B- och C-lag. De med lägst inkomster och med stor risk kommer att hamna antingen utanför systemet eller så packas de ihop i en grupp med dåligt skydd och höga premier. På andra sidan sitter de som har goda inkomster och liten risk. De får lägre premier och bättre skydd.
Detta förslag är otroligt cyniskt och gör mig förbannad och illamående.
Det är ingen hemlighet att det förekommer fusk med bidragsansökningar och utbetalningar. Det rör sig om stora belopp. Men man skall ha klart för sig att den absoluta majoriteten sköter sig alldeles utmärkt. De som fuskar skall jagas, inte tu tal om det.
Men jag kan tänka mig att acceptera en del fusk om det innebär att jag kan få hjälp när jag behöver det. Dessutom finns det inget som säger att det inte skulle förekomma fusk om socialförsäkringssystemet släpptes fritt. Tvärtom. Se hur bra det blev med elförsörjningen.
Vad vi behöver är resurser till försäkringskassan så de kan hinna med sina ärenden och ha bättre möjligheter att stävja fusket. Dessutom behöver vi en mänskligare syn från regering och andra lagstiftare så att försäkringen blir vad den heter, en försäkring.
KVP/ Expressen

1 kommentar:

  1. Jag är den som skrev debattartikeln de besvarade och jag kan bara hålla med dig om det du säger!

    Mvh
    Jerker Nilsson

    SvaraRadera