torsdag 19 januari 2012

Bröst och barn

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Jan Persson vid Universitetssjukhuset i Lund att sjukskrivningar och komplikationer i samband med plastikkirurgi och assisterad befruktning, som han kallar onödiga, skall betalas av den enskilde personen och inte bekostas av skattemedel.
Jag håller både med och inte!
Det skall sägas att en del operationer är av kosmetiskt slag är befogade. Brännskador exempelvis.
Andra operationer som att få större eller mindre bröst, rundare biceps eller fastare lår är i de allra flesta fall helt onödiga.
Naturligt?
Med tanke på de många plastikkliniker som finns och det stora antalet kosmetiska operationer som genomförs varje år måste detta vara en ytterst lukrativ bransch. I mitt tycke är det då självklart att om en privat klinik utför en läppförstoring och det sedan tillstöter komplikationer, ja då är det den privata kliniken som skall stå för kostnaden. De har ju uppenbart inte utfört operationen på ett tillfyllest sätt. Vård till patienten skall ges men måste troligen ske inom den offentliga sjukvården. Kostnaden skall betalas av den privata kliniken. Om de sedan löser det med försäkringar eller annat är upp till dem.
Vad gäller sjukskrivningar inom en period som kan bedömas som normalt vid skönhetsoperationer skall dessa bekostas av den enskilde. Behövs längre sjukskrivning är det återigen kliniken som skall betala.

Naturligt!
Vad gäller assisterad befruktning borde i princip samma sak gälla. Tillstöter komplikationer som kan härröras till själva ingreppet så bör klinikerna betala. Men om allt fungerar som det ska, även om det blir tvillingar eller för tidig födsel, så skall detta bekostas av skattemedel. Att bli gravid och föda barn är inte att likna vid en bröstförstoring.
På detta sätt hade vi förhoppningsvis blivit av med de oseriösa plastikklinikerna på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar