torsdag 3 mars 2011

Försäkringskass?


Lena Mellin
Vilken klarsynthet Lena Mellin uppvisar i dagens aftonblad!
Försäkringskassan måste jobba mer effektivt. De kan inte fortsätta få extrapengar. De måste spara extra.
Skönt att fru Mellin klargör saker för oss vanliga dödliga.
Hon skriver att produktiviteten minskade med sex procent förra året. Det är i och för sig en intressant siffra men det talas inte om varför.
Beror det på att personalen på FK arbetar sämre och långsammare? Beror det på att deras ärenden blivit mer komplicerade? Eftersom de skall agera som läkare så kanske de har varit upptagna med sin läkarutbildning?
Alla statliga och kommunala institutioner skall givetvis alltid försöka bli snabbare och bättre. Precis som vilka företag som helst. Men, man kan inte stirra sig blind på siffror lösryckta ur sitt sammanhang. Att sitta och godkänna en sjukskrivning utan att behöva kontakta den sjuke, läkare och slå i lagtexter tar inte så lång tid. Men att gå igenom alla papper, kontrollera att formulär är juridiskt korrekta och kommunicera med sjuka, ledsna och upprörda människor tar tid. Och måste få ta tid.
Alla som någon gång har fyllt i ett formulär på FK vet att det uppstår alltid frågetecken. Vad menas med detta, behöver jag fylla i här, var hittar jag formulär xbz456 och skall jag skicka in den? Att hitta informationen på nätet eller via telefon kan fungera i en del fall men långt ifrån alla. Man måste kunna få hjälp av en livs levande människa. Fråga folk som varit i kontakt med de så kallade supportorganisationerna på vilket företag som helst. Långa köer och när man väl kommer fram så har man blivit felkopplad.
Vi pratar om människor som är sjuka och i behov av hjälp här. Då måste man visa extra hänsyn.
AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar