tisdag 27 december 2011

Vargen kommer!

Så ropas det igen: Vargen kommer!
Men, precis som i sagan, så kommer det ingen varg. Det har inte kommit någon varg på många år. Så varför är debatten så inflammerad?
I Aftonbladet kan vi läsa en debattartikel där Magnus Bohman förklarar att det är landsbygden mot storstaden i vargfrågan. Jag tror att vargfrågan bara är en utlösande faktor i en del människors sisyfos kamp. De plockar fram vargen som ett exempel på hur synd det är om alla landsbygdsbor, framförallt dem själva, som får kämpa och slita medan storstadsborna sitter på sina feta arslen och tjänar en massa pengar. Dessutom har dessa storstadsbor synpunkter på hur landsbygden skall se ut. De snälla landsbygdsborna har däremot inga synpunkter på hur storstaden skall se ut (se kommentarerna till artikeln).
Jag vill vända på detta. I mitt tycke är det en klar brist på engagemang i samhällsstrukturen att inte ha några synpunkter.
Det är bara att titta på fakta så inser man att vargmotståndarna inte har något som helst fog för sina propåer om att utrota vargen. Ja, vargen river får. Ja, vargen dödar hundar. Ja, vargen river renar. Men det är faktiskt inget konstigt eller nytt med det. Sätt upp ordentliga fårstängsel, bedriv jakt utan hund och övervaka renarna bättre. Vad gäller farliga djur är vildsvinen i så fall betydligt värre än vargen. Men vildsvin vill vi inte utrota för de kan man ju jaga, eller?
Nej, håll vargarna utanför debatten och håll er till kärnfrågan: Storstad-landsbygd problematiken.



AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar