onsdag 28 december 2011

Huvudet i en hink?

De två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har dömts till 11 års fängelse i Etiopien. Terrorbrott hävdar Etiopierna. Journalistförbundet i Sverige hävdar att det är en politisk dom och en dom mot det journalistiska uppdraget. Vem som har rätt, ja det är inte lätt att veta.
I mitt tycke måste journalister i vissa lägen bryta mot regler och förordningar. Till exempel vad gäller att ta sig in i områden där mänskliga rättigheter kränks. Och det kan väl alla hålla med om att i Ogadenområdet är det inte befolkningens väl och ve som är det primära direkt.
Men om man nu fullt medvetet illegalt tar sig in i ett område så får man inte vara hur dum som helst. Att posera med vapen och låta sig fotograferas tillsammans med, av regimen, terroriststämplade personer är bara så korkat att jag blir mörkrädd.
Jag kan inte förstå hur man kan resa till ett område där människoliv inte är värda någonting, lyckas ta sig in i ett getingbo och sedan bete sig som om man inte har en aning om att det kan få konsekvenser.
Att de blir dömda till 11 års fängelse för detta är absurt. Obetänksamhet borde inte vara straffbart. Jag hoppas verkligen att de kan bli utvisade inom en snar framtid. Förhoppningsvis inser Etiopierna att det bara kostar pengar och prestige att ha dem inlåsta, för något större hot mot regimen kan de inte vara.
När jag läser kommentarerena i Aftonbladet sjunker min redan låga tilltro till det svenska folket. Herr och Fru Rättrådig träder fram och talar om att "gör man fel skall man straffas" och "de får skylla sig själv". Så lätt det är att döma andra när man själv inte vågar stå upp mot orättvisor. Sedan gnälls det över "de kunde skriva om Sveriges problem med invandrare" och "vem är intresserad av Ogaden". Ja jisses. Om man befinner sig på en nivå där man jämför sveriges invandringspolitik med Etiopiernas mördande av människorna i Ogaden så lever man verkligen med en hink på huvudet.
 Om nu obetänksamhet och dumhet vore straffbart skulle en väsentlig del av sveriges befolkning sitta inlåst.
DN, DN2, DN3,NM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar