fredag 30 december 2011

Borgar för förändring?

I Aftonbladet kan vi läsa en ledare av Ingvar Persson om finansminister Borg. Herr Persson ironiserar, tror jag, över finanministerns uttalanden "I varje läge ska vi göra det som behövs för att hålla ihop Sverige" och "inte är tillräckligt lönsamt att ta ett arbete för stora grupper".
Klyftorna mellan rika och "fattiga" ökar, det är det ingen tvekan om. Fler och fler blir utförsäkrade. Pensionerna har minskat. A-kassan har blivit sämre.
Jag kan inte annat än hålla med men hur man än vrider och vänder på det hela så kan det ju inte komma som en överaskning. Det är ju moderat politik och saker som blivit utlovade i valet. Även om det inte var en majoritet som röstade på moderaterna och alliansen så var det tillräckligt många för att de skulle kunna bilda regering. Så vi, det svenska folket, har själva bäddat för detta. Och som man bäddar får man ligga.
Mot ljusare tider?
Vill man ha ett samhälle som tar hand om alla men som kanske inte gör oss ekonomiskt rikare så får man lägga sin röst på andra partier.

I mitt tycke är det bara att konstatera att det pratas om samma "solidaritet" som vanligt: "Alla skall ha det bra bara det inte kostar mig något" och "så länge jag är frisk, stark och har ett arbete finns ingen anledning att lägga en massa pengar på ett socialt skyddsnät, men om min situation förändras till det sämre.....".

Det är alltid intressant att läsa kommentarena till artiklarna. Oavsett vad artiklarna handlar om dröjer det inte länge innan kommentatorerna börjar mala sitt eviga mantra om flyktingar och invandringspolitiken. Det är synd om dessa kommentatorer som måste leva med en oerhörd ilska som de måste rikta någonstans, men det är ju skoj för dem att ha en försvarslös grupp att ta ut sin frustration på. Det blir ju liksom lättare då.
DN

1 kommentar:

  1. Borg och Juholt verkar redan ha gjort upp om en bortre parentes i a-kassan. Juholt är linjetalens galjonsfigur medan neoliberale Waidelich representerar den reella moderatpolitik som kommer att föras. Men det är – liksom med de 145,2 miljarder som S och M skeppar till euron via IMF – med mycket små bokstäver som den bortre parentesen nu introduceras för att bli verklighet i cirka maj 2012 (eller kanske ännu tidigare med tanke på hur populariteten hela tiden ökar för Reinfeldt ju fler hundratals miljarder han euroforiskt lovar bort till euron). Borg använder formuleringen att det inte är ”tillräckligt lönsamt att ta ett arbete” för att motivera införandet och Juholt och Waidelich begraver det finstilt genom att placera ”snabb omställning” absolut längst ner i sin allt annat än informativa debattartikel om vilken neoliberal högerpolitik man nu kommer att ge sitt stöd åt – så att Borgs utförsäkringspolitik blir ännu mer verklig – denna gång för 132 000 långtidsarbetslösa. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vaxande-klyftor-hotar-sammanhallningen_6740081.svd
    Arbetslinjen 2.0 – gratisarbete som villkor för försörjningsstöd, det blir den nya jobbpolitiken.

    SvaraRadera