tisdag 3 januari 2012

Abort

Tre SD-kvinnor skriver en debattartikel om abort på Newsmill. De kallar artikeln "Nej till subventionerade aborter för utländska kvinnor" men den handlar snarare om svensk abortlagstiftning och svenska kvinnors rätt till abort. De är upprörda över att "...till och med friska och livsdugliga barn aborteras, även när det inte föreligger fara för moderns liv och hälsa". De vill också sänka tidsgränsen för abort.
I mitt tycke luktar det här väldigt mycket amerikansk tokkristen höger!
För det första tror jag inte alls att svenska kvinnor använder abort som ett preventivmedel. Fråga de kvinnor som gått igenom en abort om det är något som de rekommenderar istället för kondom eller p-piller. Det är en oerhört traumatisk upplevelse. Ju senare abort desto mer traumatiskt.
Enligt socialstyrelsens rapport "Aborter 2010" ser vi en minskning i antalet aborter, framförallt tonårsaborter, de senaste 2 åren. Man kan också läsa att anledningen till sena aborter efter vecka 18 (vilket man måste ansöka om hos Rättsliga rådet) till 51% består av redan skadade foster eller kromosomfel. 49% är sociala skäl.
Det är självklart att sexualupplysning är viktigt och måste ske kontinuerligt. Det är lika självklart att en graviditet måste övervägas om det nu blivit så. Men lika självklart är det att få lov att bestämma om man vill låta graviditeten fortgå och föda ett barn!
Att hålla på och tjafsa om tidsgränser blir patetiskt. Även om man skulle sänka gränsen innan ansökan måste skickas in skulle det med all säkerhet innebära fler tidiga aborter och fler ansökningar. Att som SD politikerna utge sig för att veta om och när ett foster är livsdugligt tyder bara på en stor okunskap och cynism. Var skall man dra gränsen?
Gränsdragning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar