tisdag 1 februari 2011

Elpriset äntligen utrett!

Det är fint när stora delar av befolkningen blir betraktade som idioter!
Lars Lagerkvist VD, Eon försäljning har gått ut och förklarat för oss icke kunniga i elfrågor och företagsekonomi hur det verkligen ser ut och fungerar på den så bra fungerande Svenska elmarknaden. Detta som en reaktion på alla de kommentarer, namnlistor och bloggar som kritiserar prissättningen på svensk el.

Det är fint att herr Lagerkvist klargör för oss alla att om man förbrukar två kilowatt timmar så kostar det mer än om man förbrukar en. Skönt att vi fick det klart för oss. Åtminstone jag har försökt klura ut hur det hänger ihop men givetvis inte lyckats.

Han fortsätter sedan sin klargörande artikel med att om efterfrågan på el är större än tillgången så stiger priset. Där satt den säger jag! Så klokt och samtidigt så enkelt. Jag bugar mig av tacksamhet för att detta också blev utrett.

Att det regnat på fel ställe och vid fel tidpunkt har vi genom åren blivit på det klara med. Inte mycket nytt i herr Lagerkvists artikel där men det skadar aldrig att påpeka för oss vilsna läsare.

Det är så skönt och lugnande att läsa vidare i denna utsökt formulerade artikel. Det klargörs att EON nu investerar massor i kärnkraften. Tyvärr får vi inte riktigt klart för oss vad det skulle innebära men jag förmodar att det är därför som kärnkraftsverken inte har kunnat producera ens i närheten av sin kapacitet och att priserna därför måste höjas. Men jag kan ha fel där. Hoppas att vi kan få en ytterligare uttömmande förklaring av EON där.

Vi får också klart för oss att de tre stora drakarna bara står för 40% av elproduktionen i norden. Troligvis står de bara för några futtiga enstaka promille vad gäller världsproduktionen och då är det faktiskt taskigt att vi är så många som gnäller på just EON, Vattenfall och Fortum. Det finns faktiskt andra som är lika dåliga på att få saker att fungera. Att det skulle finnas ett oligopol i norden är bara nonsens måste vi förstå. Det är faktiskt inte de tre vise männens fel att de är de största uppköparna i norden också. Det är helt olika avdelningar inom företagen som köper respektive säljer och givitvis råder fullständig marknadsanpassning av priserna. Avdelningarna har strikta regelverk som talar om att de inte får påverka varandra.

Artikeln avslutas med att EON minsann inte tjänar på tillfälliga prisuppgångar. Givetvis inte. Det kan vara så att om de tillfälliga prisuppgångarna blir långvariga så möjligvis kan det bli en slant extra men det är inte troligt.

Så skönt att saken äntligen blev utredd och klargjord. Nu kan vi gå hem och frysa men ändå känna oss tillfreds med att vi har så omtänksamma och trevliga elproducenter som jobbar och sliter för att vi skall få betala dyrt för elen.

http://kvp.expressen.se/ledare/1.2312999/debatt-vi-tjanar-inte-pa-tillfalliga-pristoppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar